Selecteer een pagina

Chemotherapie

Chemotherapie

Met chemotherapie wordt het gebruik van medicijnen (antikanker- medicijnen/cytostatica) als een behandelvorm van borstkanker bedoeld. Vaak wordt een combinatie van een aantal middelen gebruikt omdat de chemotherapie dan beter werkt. Het voornaamste doel is verspreiding van borstkankercellen tegen te gaan of er controle over te krijgen; zo worden de overlevingskansen verhoogd. Normale, gezonde cellen vertonen een gecontroleerd patroon: er worden evenveel nieuwe cellen aangemaakt als er oude afsterven. Kankercellen groeien echter in een abnormaal, niet gecontroleerd, tempo. Er worden meer nieuwe cellen gevormd dan er oude afsterven waardoor gezwellen kunnen ontstaan. Iedere cel heeft een levenscyclus. Cytostatica doen hun werk door op een bepaald ogenblik de levenscyclus van een cel te verstoren. Het precieze moment waarop ze dat doen, verschilt echter van medicijn tot medicijn. Daarom wordt vaak een combinatie van verschillende medicijnen toegediend.

In het Alexander Monro regio Zuidoost locatie SJG Weert is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht. De patiënten, die bijwerkingen van hormoontherapie en/of vervroegde overgangsklachten ervaren bij behandeling van borstkanker, worden zorgvuldig begeleid door onze deskundige mammacare verpleegkundige in nauwe samenwerking met de internist-oncoloog.

Chemotherapie wordt toegepast in de volgende gevallen:
Adjuvant: Patiënten die een borstoperatie hebben ondergaan, krijgen na de operatie chemotherapie als er een risico is op reeds bestaande microscopische uitzaaiingen.
Neoadjuvant: Patiënten die niet meteen kunnen worden geopereerd bijvoorbeeld omdat het gezwel te groot is, krijgen soms eerst chemotherapie om de tumor te verkleinen.
Palliatief: Chemotherapie wordt ook toegepast om patiënten die niet meer van hun ziekte kunnen genezen een betere kwaliteit van leven te bieden, door bijvoorbeeld de pijn te verlichten.

De chemotherapie wordt meestal intraveneus (in een ader) toegediend. Meestal wordt er een infuus in een bloedvat op de hand of in de onderarm ingebracht. Het kan ook met een catheter, die aangesloten wordt op een poort in een groter bloedvat (port-a-cath of PICC lijn). Chemotherapie kan ook in tabletvorm toegediend worden, welke optie voor u de beste is hangt af van tumorkenmerken. Onze ruimte voor chemotherapie is behaaglijk, ruim en prettig. Er is plek om met anderen te praten of juist om u terug te trekken. Alles waardoor u zich comfortabel voelt.

De duur van de behandeling hangt van allerlei factoren af en kan dagelijks, wekelijks of maandelijks zijn. Meestal wordt chemotherapie toegediend in een aantal cycli, waarbij rustpauzes worden ingelast tussen de giften. Hierdoor krijgt het lichaam de kans om normale cellen te herstellen en nieuwe energie op te bouwen.

Omdat kankercellen snel groeien en zich snel delen, hebben anti-kankermedicijnen vooral effect op snelgroeiende cellen. Er zijn dus ook normale (gezonde) cellen die deze eigenschap hebben en daardoor lijden onder de effecten van cytostatica. Enkele veelvoorkomende bijwerkingen, met de bijbehorende “aangetaste” cellen, zijn:

  • Bloedcellen: verhoogde kans op bloedingen, verhoogde vatbaarheid voor infecties en bloedarmoede (anemie), moeheid. Daarom adviseren wij ook om de internettraining vermoeidheid bij kanker van het Helen Dowling Instituut te volgen maar bovenal adviseren wij om regelmatig te rusten en dit waar mogelijk af te wisselen met actief bezig zijn.
  • Cellen in het spijsverteringssysteem: misselijkheid en braken. Daar zullen wij u medicijnen tegen geven, om deze verschijnselen te verminderen. Onze verpleegkundigen geven u advies t.a.v. voeding bij deze klachten
  • Haarcellen: haaruitval (alopecia). Voor dit laatste verschijnsel kunt u in het Alexander Monro regio Zuidoost locatie SJG Weert, na overleg, gebruikmaken van de ijskap. Daarmee kan in sommige gevallen haaruitval worden voorkomen. Het succes is onder andere afhankelijk van het soort chemotherapie.

Dringende redenen om uw arts te waarschuwen

Wij verzoeken u met klem het niet ‘nog even aan te zien’, maar direct contact met ons op te nemen als u een van onderstaande verschijnselen opmerkt:
U heeft koorts, dat wil zeggen een lichaamstemperatuur van meer dan 38,5 graden.
U heeft koude rillingen en uw temperatuur loopt ongeveer een half uur later op tot 38,5 graden of meer.
U heeft langer dan 30 minuten een bloedneus.
U krijgt blauwe plekken zonder dat u zich gestoten heeft of bent gevallen.
U heeft een wondje dat langer dan 30 minuten blijft bloeden.
U heeft bloed in de ontlasting of urine.
U moet zeer veel braken of het braken houdt aan gedurende meer dan 24 uur.
U heeft langer dan 48 uur last van diarree.
U heeft langer dan drie dagen last van verstopping.
U heeft last van plotselinge huiduitslag.

 

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? mammapoli@sjgweert.nl of 030 721 01 04

Onze gespecialiseerde zorg wordt vergoed vanuit uw basiszorgverzekering.

 

Laatste nieuws

Voorbereidingen Coronavirus

Voorbereidingen Coronavirus

Voorbereidingen coronavirus – Alexander Monro Ziekenhuis Het Alexander Monro Ziekenhuis heeft extra verscherpte maatregelen genomen om de zorg voor u en de medewerkers zo goed en veilig mogelijk te...

Corona en borstkankerzorg(en)

Corona en borstkankerzorg(en)

Het AMZ heeft bij benadering gekeken wat de impact van het Coronacrisis zou zijn op de lange termijn op de borstkankerzorg en vroeg aandacht voor alle problemen. De problemen samengevat.. Corona en...

Een mooie columnreeks; ervaringen van een patiënt en van enkele van onze specialisten. Leest u hier de eerste columns.