Nieuws
Het laatste Alexander Monro Ziekenhuis nieuwsNieuws
Het laatste nieuws van het landelijke Alexander Monro Ziekenhuis en Alexander Monro regio Zuidoost in SJGWeert.

Bekende Nederlanders staan model voor bekendheid rondom signalen borstkanker
BCF en AMZ lanceren KEN JE BORSTEN Campagnekalender waarop bekende Nederlanders als Dionne Slagter (OnneDi), Tjitske Reidinga en Tom Coronel, aandacht vragen voor de campagne KEN JE BORSTEN
Bilthoven – Ter afsluiting van de Borstkankermaand lanceert de Breast Care Foundation (BCF) in samenwerking met het Alexander Monro Borstkanker Ziekenhuis (AMZ) de campagnekalender KEN JE BORSTEN. Op de kalender staan bekende Nederlanders, onder andere Floortje Dessing, Dionne Slagter (OnneDi), Tjitske Reidinga en Tom Coronel, om aandacht te vragen voor de campagne KEN JE BORSTEN. Dat is nodig want ruim 65% kent de signalen van borstkanker niet of nauwelijks terwijl vroege herkenning bijdraagt aan een betere overlevingskans.
Naast bovengenoemden werkten nog 11 andere bekende Nederlanders mee aan de totstandkoming van de awareness kalender: Edwin Alofs, Yvon Jaspers, Patricia van Haastrecht, Karin Bloemen, Esther Vergeer, Geert-Jan Knoops, Fockeline Ouwerkerk, Rachel Hazes, Jörgen Raymann, Erik van Loo en Freek Vonk. De wijze van poseren, kwetsbaar maar daadkrachtig, staat symbool voor de kwetsbaarheid die veel patiënten ervaren wanneer ze te maken krijgen met onderzoeken en/of behandelingen.
‘Vaak hoor je alleen over het bekende knobbeltje in de borst als signaal van borstkanker. Dat er daarnaast nog 11 signalen zijn, weet niet iedereen en dat is zo ontzettend belangrijk. Iedere dag overlijden in Nederland ongeveer 9 vrouwen aan de gevolgen van borstkanker. Dat is veel en dat aantal moet en kan omlaag. Dat begint met bewustwording. Dus dames en heren, ja, ook mannen kunnen borstkanker krijgen, KEN JE BORSTEN, weet op welke signalen je moet letten en wacht niet met een klacht ook niet in deze Coronatijd’, aldus BCF-ambassadeur Floortje Dessing.
‘Naast het feit dat mannen ook borstkanker kunnen krijgen, zijn er meerdere redenen waarom ook mannen bijdragen aan de KEN JE BORSTEN kalender. Mannen spelen ook een rol in de overdracht van eventuele erfelijke aanleg voor borstkanker én merken geregeld een verandering in de borst op bij hun partner. Een belangrijke signaleringsfunctie dus’, zegt Karen Verstraete, bestuurder van BCF.
Het aantal borstkankerdiagnoses daalde in de eerste weken van de Coronacrisis in maart al met een 25%, later zelfs tijdelijk met 50%. Vrouwen met een borstklacht gingen minder snel naar de huisarts of werden minder snel doorverwezen naar het ziekenhuis. Marjolein de Jong, bestuurder van het AMZ: ‘Alle problematiek en stagnatie bij elkaar, inclusief de tijdelijke stop en de bestaande achterstand van het bevolkingsonderzoek borstkanker, leidt hoe dan ook tot een stuwmeer: er zijn niet minder nieuwe borstkankergevallen, maar er is wel minder kans op vroegtijdige ontdekking. Daarom is het juist nu belangrijk dat iedereen weet op welke 12 signalen je zelf kunt letten. Met de campagne KEN JE BORSTEN helpen we deze kennis te verspreiden en het hele jaar actueel te houden.’ ‘Juist ook in de spreekkamer ervaren wij dagelijks de urgentie van deze belangrijke boodschap’, aldus Miranda Ernst, oncologisch chirurg AMZ.
Uit onderzoek van het ziekenhuis onder een paar honderd vrouwen blijkt dat ruim 65% van de vrouwen weinig tot geen van deze 12 symptomen kent. En dat terwijl ruim 70% van de vrouwen zich wel eens zorgen maakt over haar borsten. ‘Hoe eerder borstkanker ontdekt wordt, hoe beter de overlevingskans. Daarom vraagt de Breast Care Foundation met de campagne KEN JE BORSTEN aandacht voor de 12 signalen van borstkanker die je vooral kunt zien en niet altijd kunt voelen. Met de campagne verwijst BCF voor de visualisatie van de signalen naar de in Amerika ontwikkelde campagne ‘Know Your Lemons’. Deze Amerikaanse campagne heeft heel treffend de 12 signalen weergegeven op citroenen’, aldus De Jong.
Elk jaar wordt in Nederland bij ruim 17.000 vrouwen (en mannen) de diagnose borstkanker (inclusief voorloperstadium) geconstateerd. Dat betekent dat 1 op de 7 vrouwen borstkanker ontwikkeld. 20 tot 25% van de nieuwe patiënten is jonger dan 50 jaar. Iedere dag overlijden in Nederland circa 9 vrouwen aan de gevolgen van borstkanker, dat zijn er ruim 3.000 per jaar.
Met de aanschaf van deze campagnekalender worden nog meer vrouwen en mannen op de hoogte gebracht van de 12 signalen van borstkanker. Meer informatie over de campagne en het bestellen van de kalender: https://stichtingbreastcarefoundation.com/kalender/.

10.000ste nieuwe patiënt voor het Alexander Monro Ziekenhuis
Expertisecentrum borst(kanker)zorg voor iedereen toegankelijk
Bilthoven – Het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven heeft deze week haar 10.000ste unieke nieuwe patiënt ontvangen. Sinds de opening in 2013 weten patiënten, niet alleen uit de regio Utrecht maar vanuit alle provincies in het land, dit eerste gespecialiseerde ziekenhuis voor borstkanker, borstaandoeningen en erfelijke aanleg goed te vinden. Patiënten hebben vertrouwen in de expertise die in het ziekenhuis is opgebouwd door te focussen op deze zorg. Om volledige expertise te bereiken is focus nodig en dat is wat er in het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) gebeurt.
Marjolein de Jong, directeur van het Alexander Monro Ziekenhuis: “Wij zijn alle patiënten en hun dierbaren en verwijzers dankbaar voor het vertrouwen in onze expertise. We zien dat focus en specialisatie echt werkt in het belang van de patiënt.”
In het AMZ werken artsen en verpleegkundigen nauw met elkaar samen in een multidisciplinair zorgteam en zo zijn zij steeds op de hoogte van iedere situatie. Daarbij staat de patiënt centraal, niet alleen als patiënt maar ook als mens. Patiënten waarderen deze excellente, mensgerichte zorg: het AMZ behoort bij de waarderingen van ZorgkaartNederland tot de top 10 hoogst gewaardeerde ziekenhuizen en klinieken met een cijfergemiddelde van 9,4 in 2019.

Froukje Hofma, een patiënt, over wat zij zo bijzonder vindt aan het AMZ: “Het eerste wat ik altijd vertel is de roze omslagdoek die de patiënt krijgt aangereikt tijdens het borstonderzoek. Ik ben een mens bij het Monro, pas daarna patiënt. Nooit meer met blote borsten een gesprek hoeven te voeren. Klein dingetje maar het raakt me bij ieder bezoek. Geen lange wachttijden, de informele sfeer, de dokter die je persoonlijk ophaalt. De liefde voor het vak die de medewerkers uitstralen, de dokter die de tijd neemt. De eerlijkheid. Ik ben zoveel sneller hersteld. De juiste zorg doet mentaal zoveel voor een mens. Ik ben zo dankbaar dat ik naar het Monro ziekenhuis ben gegaan”.

Om expertise te bereiken is focus nodig, juist ook in de borstkankerzorg
Marjolein de Jong: “Focus is heel belangrijk. Borstkanker is al jaren de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Naast vroege herkenning is een zorgvuldige diagnose cruciaal voor betere overlevingskansen. Er zijn veel verschillende vormen van borstkanker en elke behandeling is afhankelijk van de soort, grootte en de kenmerken van de tumor, en ook van je eigen ideeën omtrent je behandeling. Om hierin expertise te bereiken is focus nodig. De expertise begint bij het stellen van de meest zorgvuldige en complete diagnose”.
Juist vanwege de expertise van het AMZ op het gebied van borstkanker, borstaandoeningen en erfelijke aanleg, komen patiënten naar het AMZ, al dan niet voor een second opinion. Van alle nieuwe patiënten in het AMZ betreft tussen 30 à 40% een second opinion. 65% van deze second opinions komt in aanmerking voor extra (relevante) diagnostiek. In 12% van de gevallen wordt een andere (relevante) diagnose gesteld en bij 28% leidt een second opinion tot een ander behandelplan.
Ank Louwes, voorzitter clientenraad AMZ: “Al zeven jaar zetten alle medewerkers van het Alexander Monro Ziekenhuis zich met hart en ziel in voor patiënten met (mogelijk verdenking op) borstkanker. Als Cliëntenraad onderstrepen wij van harte het belang van dit unieke expertisecentrum in Nederland, wat met recht telkens gemiddeld een dik verdiende 9,4 of hoger scoort in alle tevredenheidsonderzoeken. Nog steeds overlijden er helaas dagelijks circa 9 vrouwen aan de gevolgen van borstkanker. Door Corona is veel van de reguliere zorg in Nederland vertraagd of uitgesteld. Als Cliëntenraad roepen we iedereen met enige vorm van onzekerheid op niet langer te wachten, op bijvoorbeeld het bevolkingsonderzoek of een bezoek aan de huisarts uit angst voor Corona, maar een afspraak te maken bij het AMZ. Je bent er in goede handen”.
Alexander Monro Regio Zuidoost in SJG Weert en samenwerking
Met de opening van de locatie Alexander Monro Regio Zuidoost in SJG Weert in april van dit jaar, is deze gespecialiseerde, excellente borst(kanker)zorg ook dichtbij huis mogelijk voor patiënten uit de regio Zuidoost Nederland. Met de bestaande samenwerkingspartner UMC Utrecht en de samenwerking van de tweede locatie in SJG Weert met andere regionale (academische) zorgverleners, hebben patiënten en verwijzers direct toegang tot gespecialiseerde borstkankerzorg, waarbij in alle zorgbehoeften tot en met eventueel noodzakelijke academische zorg kan worden voorzien. Een unieke organisatie waarbij alle in borstkankerzorg gespecialiseerde zorgprofessionals dagelijks intensief met elkaar samenwerken om de borst(kanker)zorg continue te verbeteren. Ook krijgen alle patiënten hiermee optimale toegang tot innovatieve zorg en de laatste wetenschappelijke inzichten.
Over borstkanker
De zorg voor borstkankerpatiënten heeft de afgelopen jaren vooruitgang geboekt. Toch blijft verbetering van de zorg noodzakelijk. Borstkanker is al jaren de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Elk jaar wordt in Nederland bij ruim 17.000 vrouwen borstkanker (inclusief voorloperstadium) geconstateerd. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 7 vrouwen borstkanker ontwikkelt. 20-25% van de nieuwe patiënten is jonger dan 50 jaar. Jaarlijks sterven er nog altijd circa 3.200 vrouwen aan borstkanker. Naast een zorgvuldige diagnose is vroege herkenning cruciaal, hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de overlevingskansen.

Voorbereidingen Coronavirus
Voorbereidingen coronavirus – Alexander Monro Ziekenhuis
Het Alexander Monro Ziekenhuis heeft extra verscherpte maatregelen genomen om de zorg voor u en de medewerkers zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Tegelijkertijd nemen we allemaal onze verantwoordelijkheid om de kans op verspreiding zo laag mogelijk te maken.
De belangrijkste maatregelen:
Aanpassingen polikliniek bezoeken:
We beperken de poliklinische bezoeken, daar waar mogelijk, tot de strikt noodzakelijke bezoeken.
Poliklinische (controle) afspraken, waar mogelijk, worden vervangen door telefonische consulten.
Patiënten voor wie dit geldt, worden tevoren door ons gebeld. Dat betekent dat als u niet gebeld bent, de afspraak gewoon doorgaat.
Maatregelen voor de toegang tot het ziekenhuis
Wij verzoeken u onderstaande punten aandachtig door te nemen voordat u het ziekenhuis betreedt:
Wij vragen u het ziekenhuis NIET TE BETREDEN bij:
- Luchtwegklachten of koorts
- Indien u in een risicogebied (code oranje/rood) bent geweest
- Indien u in contact bent geweest met een (mogelijke) besmette COVID-19 patiënt
Zou u ons in geval van klachten eerst willen bellen op: 030-7210104
- Uw handen desinfecteren vóór het betreden van het ziekenhuis met de opgestelde desinfectie pompen
- Maximaal 1 bezoeker mee naar uw afspraak op de polikliniek en afdeling Kort Verblijf. Deze bezoeker gaat mee naar uw kamer of wacht buiten (niet in de ontvangstruimte).
- Geen bezoekers meenemen naar Dagbehandeling afdeling Chemotherapie.
- Bij het betreden van het ziekenhuis wordt uw temperatuur gemeten met een voorhoofdthermometer.
- Houd zoveel als mogelijk afstand (minimaal 1,5 meter) van medewerkers en overige bezoekers.
Meer informatie over Coronavirus voorbereidingen leest u hier
WIJ DANKEN U VOOR UW BEGRIP
03-04-2020
Bericht over systeemtherapie bij borstkanker in het Alexander Monro Ziekenhuis ten tijden van de Coronavirus Pandemie namens, het team van internist-oncologen in het Alexander Monro Ziekenhuis:
De wereldwijde pandemie met het Corona virus en de maatregelen die in dit kader genomen worden treffen ons allemaal. Ons team van internist oncologen is verantwoordelijk voor de behandeling van uw borstkanker met medicijnen. Deze kan bestaan uit chemotherapie, HER-2 gerichte therapie, endocriene / anti-hormoontherapie, eventueel aangevuld met andere eiwit remmers en botgerichte therapie (bisfosfonaat).
Sommige van deze behandelingen kunnen uw afweer verlagen, wat een verhoogd risico op infectie kan geven. Ook kunnen sommige behandelingen veilig even worden onderbroken, zodat u niet naar het ziekenhuis hoeft te komen maar thuis kunt blijven. De beroepsvereniging van internist oncologen in Nederland (NVMO) heeft hiervoor richtlijnen geschreven. Daarnaast is er veel overleg tussen internist oncologen in Nederland om samen te komen tot het beste advies voor elke patiënt.
Per patiënt kijken we of de behandeling moet worden aangepast of onderbroken kan worden. De internist oncoloog neemt daar zelf telefonisch contact met u over op. Er wordt gestreefd naar zo min mogelijk fysieke controles op het spreekuur; waar het kan zullen we telefonisch consulten verrichten. Ook worden nu niet urgente controles soms uitgesteld. Ook dit zal uw eigen oncoloog dan telefonisch met u bespreken. We doen er alles aan om uw borstkanker optimaal te behandelen en ook om u zo veilig mogelijk te handelen in het kader van de Coronavirus pandemie.
Omdat de logistieke omstandigheden in ons ziekenhuis nu regelmatig moeten veranderen en onze capaciteit voor de komende weken moeilijk te voorspellen is, hebben we besloten om in de huidige situatie in principe geen lopende behandeling met systeemtherapie in de vorm van chemo- of HER-2 gerichte therapie over te nemen van andere ziekenhuizen.
02-04-2020
Geachte bezoeker van het Alexander Monro Ziekenhuis,
Wij vragen u de hieronder beschreven maatregelen van 16-03-2020 goed door te nemen, voordat u het Alexander Monro Ziekenhuis betreedt. In aanvulling hierop:
– Vanaf heden wordt bij alle patiënten en bezoekers van het Alexander Monro Ziekenhuis de temperatuur gemeten met een voorhoofdthermometer.
– Ook vragen wij u nadrukkelijk in verband met de veiligheid van onze patiënten en medewerkers om geen bezoekers mee te nemen naar Dagbehandeling en afdeling Chemotherapie en maximaal 1 bezoeker mee te nemen naar uw afspraak op de polikliniek en afdeling Kort Verblijf. Deze bezoeker gaat mee naar uw kamer of wacht buiten (niet in de ontvangstruimte).
Wij danken u voor uw begrip.
Met vriendelijke groet, het Alexander Monro Ziekenhuis
16-03-2020
Geachte bezoeker van het Alexander Monro Ziekenhuis,
Graag uw aandacht voor de volgende maatregelen omtrent het coronavirus voordat u het ziekenhuis betreedt:
– Het ziekenhuis NIET BETREDEN bij:
*Luchtwegklachten
*OF koorts
Wilt u ons eerst bellen bij klachten op: 030-7210104.
– Uw handen desinfecteren voor het betreden van het ziekenhuis met de opgestelde desinfectie pompen.
– Maximaal 1 bezoeker mee nemen naar uw afspraak op de polikliniek en afdeling Kort
Verblijf.
– Geen bezoekers mee nemen naar Dagbehandeling en afdeling Chemotherapie.
– Houd zoveel als mogelijk afstand (minimaal 1,5 meter) van medewerkers en overige bezoekers.
Wij danken u voor uw begrip.
Met vriendelijke groet, het Alexander Monro Ziekenhuis
11-03-2020
Het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) neemt uit voorzorg een aantal maatregelen om het risico op besmetting en verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) zo klein mogelijk te houden. Hierin vragen wij ook uw alertheid.
Wij vragen u dringend om onderstaande goed door te lezen voordat u het ziekenhuis betreedt.
In de volgende gevallen vragen wij u in verband met de veiligheid van onze patiënten om het AMZ niet te betreden en telefonisch contact met ons op te nemen:
- U bent korter dan 14 dagen geleden teruggekomen uit een risicogebied zoals gedefinieerd door het RIVM: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19 (in het blauwe kader).
- U bent in contact geweest met personen die besmet zijn met het coronavirus (COVID-19).
- U heeft koorts (tenminste 38°C of u heeft een koortsig gevoel) én hebt luchtwegklachten (hoesten of benauwdheid).
N.B.: Bij patiënten die chemotherapie behandeling ondergaan kunnen, vaker dan gemiddeld, koorts en hoestklachten ontstaan. Dit betekent niet direct dat deze klachten gerelateerd zijn aan een mogelijke besmetting met het nieuwe coronavirus. We vragen u wel om bij koorts en hoestklachten contact met ons op te nemen zodat we goed met u kunnen afstemmen hoe u de beste zorg kunt krijgen. We zullen u een aantal extra vragen stellen.
Voorbereidingen in het Alexander Monro Ziekenhuis:
- Wij besteden extra tijd aan handhygiëne en hebben hiervoor extra middelen in huis.
- Wij vragen u maximaal 1 bezoeker per patiënt per dag te ontvangen en maximaal 1 begeleider mee te nemen naar uw afspraak in het Alexander Monro Ziekenhuis
- Wij vragen u extra tijd te besteden aan uw handhygiëne en indien u hoest of niest, dit in de binnenkant van uw elleboog te doen.
- Wij geven momenteel geen handen. We proberen handcontact met ieder die het AMZ betreedt te voorkomen.
- Indien er toch handcontact plaatsvindt, wordt hierna (evenals ervoor) extra op de handhygiëne gelet.
- Wij stellen extra vragen over uw gezondheid.
Wat kunt u doen om verspreiding te voorkomen:
- Let extra goed op hand- en toilethygiëne: Was de handen regelmatig en geef geen handen.
- Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik direct weg.
- Probeer zo min mogelijk aan het gezicht te zitten (ogen, mond, neus).
- Pas altijd handhygiëne toe vóór het eten (ook voor tussendoortjes).
Heeft u algemene vragen over het nieuwe coronavirus? Leest u dan de laatste informatie en de meest gestelde vragen op de website van het RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus) of neem telefonisch contact op met het RIVM via de speciale informatielijn: 0800-1351.
Heeft u vragen of maakt u zich zorgen over uw medische situatie? Neem dan telefonisch contact op met het Alexander Monro Ziekenhuis op tel.nr. 030-7210104.

Corona en borstkankerzorg(en)
Het AMZ heeft bij benadering gekeken wat de impact van het Coronacrisis zou zijn op de lange termijn op de borstkankerzorg en vroeg aandacht voor alle problemen. De problemen samengevat..
Corona en borstkankerzorg(en); aandacht voor bevolkingsonderzoek en vrouwen met een borstklacht
Het belang van het bevolkingsonderzoek borstkanker
Bilthoven – De afgelopen weken is door het Alexander Monro Ziekenhuis aandacht gevraagd voor de gevolgen van de Coronacrisis op de borstkankerzorg op de lange termijn. Er kwamen wat geluiden van mensen die vraagtekens stelden bij het precieze getal. Wat bij ons voorop staat is dat er aandacht is voor alle problemen die aanwezig of te verwachten zijn bij de screening en borstkankerzorg.
De Coronacrisis bezorgt de wereld veel problemen en zorgen. Ook de niet-Coronazorg heeft er wereldwijd onder te lijden zoals we overal kunnen lezen.
Door de Coronacrisis ging op bepaalde momenten bijna de helft van de reguliere zorg niet door. Dat leidt tot oplopende wachtlijsten en daardoor mogelijk tot gezondheidsrisico’s voor patiënten. Zo ook in de borstkankerzorg. Daar komt nog bij dat de borstkankerscreening al langer kampt met achterstanden in de uitnodigingen. Het Alexander Monro Ziekenhuis heeft bij benadering gekeken wat de impact van al deze problemen zou zijn op de lange termijn, zoals aangegeven in haar persbericht, en vraagt aandacht voor de volgende zaken:
- Vrouwen oproepen om bij twijfel of klacht naar huisarts te gaan.
- Screening zo spoedig mogelijk volledig herstarten om grotere achterstanden te voorkomen en alles op alles zetten om bestaande achterstanden in te lopen en daarmee de kans op onnodige sterfgevallen te verminderen.
De problemen samengevat:
- Het bevolkingsonderzoek borstkanker is sinds 16 maart stopgezet voor tenminste 3 maanden.
- Vóór de coronacrisis hadden 7 van de 12 provincies te maken met wachttijden van gemiddeld 4 maanden in het midden van het land en 2 maanden in het zuiden van het land (zie ook de brief van staatssecretaris Blokhuis eind vorig jaar aan de Tweede Kamer waarin hij zijn zorgen hierover uit).
- Vanaf half juni wordt gestart met een pilot van het bevolkingsonderzoek borstkanker.
- Op zijn vroegst start de screening mondjesmaat/gedeeltelijk vanaf half juli.
- Ongeveer 10.000 nieuwe borstkanker gevallen per jaar worden geïdentificeerd doordat vrouwen met een klacht naar de huisarts gaan. Minder vrouwen met een klacht aan de borst gingen naar de huisarts tijdens de Coronacrisis. Dit kan er ook toe leiden dat deze zogenaamde intervalcarcinomen later worden ontdekt.
- Vrouwen met een klacht werden minder snel doorverwezen naar het ziekenhuis.
- De capaciteit van ziekenhuizen was ten tijde van de Coronacrisis beperkt.
- Rekening dient te worden gehouden met een 2de Corona golf. Dat kan mogelijk weer leiden tot afschaling van reguliere screenings- en zorgactiviteiten.
Oplossingen die wij zien om erger te voorkomen:
- Ten eerste roepen wij iedereen op om zelf goed de borsten te blijven checken (waarbij kijken belangrijker is dan voelen) en bij een verandering of twijfel naar de huisarts te gaan voor een verwijzing.
- Ten tweede het verzoek aan het RIVM om zo spoedig mogelijk de borstkankerscreening te hervatten en uitbreiden waar mogelijk. Graag vernemen we daarbij een goede inschatting van de capaciteit die wordt geboden en de plannen van aanpak voor het inhalen van de achterstanden, ook die er al vóór de coronacrisis waren.
- Ten derde zullen we met de ziekenhuizen extra capaciteit moeten creëren om het stuwmeer, of de te verwachten piek, het hoofd te kunnen bieden. Zo nodig zullen we een beroep doen op elkaar om voor de patiënt de beste en meest tijdige zorg te kunnen bieden.
- Ten vierde moet bovenstaande worden gefaciliteerd door zorgverzekeraars.
Deel van de beschikbare bronnen:
Brief staatssecretaris Blokhuis
Trouw:
Beginnende borstkanker mogelijk te laat ontdekt door tekort aan borstkanker-onderzoekers.
Het artikel vind je hier
Rapport RIVM:
Arbeidsproblematiek in het bevolkingsonderzoek borstkanker.
Het rapport vind je hier
RIVM:
Onderzoek en modelleringsstudies wijzen uit dat het bevolkingsonderzoek borstkanker sterfte voorkomt.
Het artikel vind je hier
Rapport NZa:
Analyse van de gevolgen van de Coronacrisis voor de regulieren gezondheidszorg.
Het rapport vind je hier
ZorgDomein:
ZorgDomein heeft actuele cijfers over zorgbehandelingen die zich opstapelen door Coronacrisis.
Het artikel vind je hier
Medisch Contact:
65 duizend minder verwijzingen in oncologische zorg.
Het artikel vind je hier
Medisch Contact:
Keerpunt kankerdiagnoses nog niet bereikt.
Het artikel vind je hier
Skipr:
Aantal uitgestelde verwijzingen huisarts stijgt naar 1,2 miljoen
Het artikel vind je hier
Nu.nl:
Dermatologen: zorgen over minder checks op huidkanker tijdens Coronacrisis
Het artikel vind je hier
Borstkanker Vereniging Nederland:
BVN vraagt staatssecretaris Blokhuis om opheldering bevolkingsonderzoek
Het artikel vind je hier
Brief BVN aan staatssecretaris Blokhuis

De impact van Corona op borstkanker
Het Alexander Monro Ziekenhuis over de impact van Corona op borstkanker op de lange termijn. Kijk hier het item terug van het NOS Journaal op zondag 7 juni om 20.00 uur

Start tweede locatie Alexander Monro samen met SJG Weert
Tweede locatie voor Alexander Monro
Vanaf maandag 27 april is de locatie Alexander Monro regio Zuidoost in SJG Weert open. De start van deze tweede Alexander Monro locatie is een grote stap voorwaarts in de borstkankerzorg: Gespecialiseerde, excellente borst(kanker)zorg voor iedereen, zo dichtbij mogelijk. Lees hier het persbericht voor meer informatie!


AMZ vangt tijdelijk operaties op van andere ziekenhuizen
AMZ vangt tijdelijk operaties op van andere ziekenhuizen
Het Bilthovense borstkanker ziekenhuis vangt momenteel tijdelijk veel operaties op van ‘reguliere’ ziekenhuizen, die veel tijd, ruimte en mankracht kwijt zijn aan de behandeling van coronapatiënten. Meer informatie lees je hier!



SJG Weert en Alexander Monro openen samen locatie regio Zuidoost-Nederland
Tweede locatie voor Alexander Monro
Alexander Monro Ziekenhuis Groep en het Sint Jans Gasthuis Weert (SJG Weert) openen een tweede Alexander Monro locatie. In combinatie met de bestaande samenwerking met het UMC Utrecht worden nu ieder jaar circa 9.000* patiënten met een borstklacht gezien.
Het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) in Bilthoven is recent met gemiddeld een 9.4 uitgeroepen tot de 10 best gewaardeerde zorginstellingen door ZorgKaartNederland. ‘Zorgverzekeraar CZ is blij met de ontwikkeling’, zegt zorgdirecteur Joël Gijzen. ‘CZ is warm voorstander van het in samenwerking met gespecialiseerde topcentra organiseren van de zorg. Zo is zorg verantwoord en dichtbij. Patiënten met borstkanker hebben echt profijt van specialisten die hier hun kerncompetentie in hebben.’
Vanmiddag tekenen de bestuurders van beide partijen het definitieve contract voor de opening van de Alexander Monro locatie regio Zuidoost-Nederland SJG Weert. Inge de Wit, bestuurder SJG Weert: ‘Wij zien in deze samenwerking een uitstekende mogelijkheid om de zorg voor deze patiëntengroep nog verder te verbeteren en deze excellente zorg voor iedereen in de regio beter bereikbaar te maken. Onze patiënten worden met zorg behandeld door een specialistisch borstkankerteam, aangevuld met de expertise, kennis en visie op borstkankerzorg van de Alexander Monro Ziekenhuis Groep.’
Marjolein de Jong, bestuurder AMZ Groep: ‘Wij willen graag de gespecialiseerde borst(kanker)zorg voor alle vrouwen en mannen in Nederland ook in de regio’s beschikbaar stellen. Deze stap past daar goed bij. Voor de regio Zuidoost hebben we in SJG Weert een uitstekende partner gevonden met dezelfde ambities. Zij beschikken al over een sterk en betrokken borstkankerteam en zijn vanaf het begin van onze gesprekken heel enthousiast. Komende periode werken we toe naar de opening. Tot die tijd kunnen patiënten gewoon terecht bij SJG Weert en het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven.’
Over de kracht van specialisatie
Het AMZ te Bilthoven is het eerste landelijke gespecialiseerde ziekenhuis voor borstkanker, borstaandoeningen en erfelijke aanleg en is opgericht om kwaliteitswinst te bereiken door specialisatie en concentratie van de borst(kanker)zorg. Focus en specialisatie leidt tot de beste kans op overleven. Met de bestaande samenwerkingspartner UMC Utrecht en deze tweede locatie in Weert hebben patiënten en verwijzers direct toegang tot gespecialiseerde borstkankerzorg waarbij in alle zorgbehoeften tot en met eventueel noodzakelijke academische zorg kan worden voorzien. Een unieke organisatie waarbij alle in borstkankerzorg gespecialiseerde zorgprofessionals dagelijks intensief met elkaar samenwerken om de borst(kanker)zorg continu verder te verbeteren. Ook krijgen alle patiënten hiermee optimale toegang tot innovatieve zorg en de laatste wetenschappelijke inzichten.
Over borstkanker
De zorg voor borstkankerpatiënten heeft de afgelopen jaren vooruitgang geboekt. Toch blijft verbetering van de zorg noodzakelijk. Borstkanker is al jaren de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Elk jaar wordt in Nederland bij ruim 17.000 vrouwen borstkanker (inclusief voorloperstadium) geconstateerd. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 7 vrouwen borstkanker ontwikkelt. 20-25% van de nieuwe patiënten is jonger dan 50 jaar. Jaarlijks sterven er nog altijd 3.200 vrouwen aan borstkanker; dat zijn er 9 per dag.
* Inclusief de nieuwe locatie worden in het netwerk van de Alexander Monro Ziekenhuis Groep straks 3.000 nieuwe patiënten per jaar gezien, waarvan 600 een behandeling voor een kwaadaardige aandoening ondergaan. Daarnaast zijn er ieder jaar 6.000 patiënten in follow up.


€ 11.366 ingezameld voor AMZ en BCF
In plaats van cadeaus vroegen Henny en Alex (Paling) Koelewijn bij de opening van het nieuwe pand van Spakenburg Paling B.V. in Spakenburg hun relaties om een donatie voor de Breast Care Foundation en het Alexander Monro borstkanker Ziekenhuis… Lees hier het hele artikel!


Word je bewust. Dat redt levens
Bekijk hier het item in het NOS vanaf 2 minuut, 21 sec.
Het Alexander Monro Ziekenhuis heeft een grootschalig onderzoek gedaan waarbij vierhonderd vrouwen ondervraagd zijn. Terwijl er veel campagnes rondom het herkennen van borstkanker zijn, wordt borstkanker door veel vrouwen nog steeds niet op tijd gedetecteerd. Ruim zeventig procent weet namelijk niet precies hoe zij zichzelf moet onderzoeken. Een op de zeven tot acht vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Jaarlijks sterven er 3200 vrouwen aan de ziekte.
Veel vrouwen denken dat het ’t belangrijkste is om maandelijks haar borsten te voelen, om zo te kunnen kijken of er geen rare bobbeltjes of andere veranderingen in de borst aanwezig zijn. Maar het onderzoek wijst uit dat goed kíjken naar de borsten een stuk belangrijker is dan voelen.
Laatste nieuws
Bekende Nederlanders staan model voor bekendheid rondom signalen borstkanker
BCF en AMZ lanceren KEN JE BORSTEN Campagnekalender waarop bekende Nederlanders als Dionne Slagter (OnneDi), Tjitske Reidinga en Tom Coronel, aandacht vragen voor de campagne KEN JE BORSTEN ...
10.000ste nieuwe patiënt voor het Alexander Monro Ziekenhuis
Expertisecentrum borst(kanker)zorg voor iedereen toegankelijk Bilthoven – Het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven heeft deze week haar 10.000ste unieke nieuwe patiënt ontvangen. Sinds de opening...
Voorbereidingen Coronavirus
Voorbereidingen coronavirus – Alexander Monro Ziekenhuis Het Alexander Monro Ziekenhuis heeft extra verscherpte maatregelen genomen om de zorg voor u en de medewerkers zo goed en veilig mogelijk te...
Corona en borstkankerzorg(en)
Het AMZ heeft bij benadering gekeken wat de impact van het Coronacrisis zou zijn op de lange termijn op de borstkankerzorg en vroeg aandacht voor alle problemen. De problemen samengevat.. Corona en...
Een mooie columnreeks; ervaringen van een patiënt en van enkele van onze specialisten. Leest u hier de eerste columns.