Operatie en Reconstructie
Operatie en Reconstructie
Wanneer er borstkanker is geconstateerd zal in de meeste gevallen een operatie worden gepland om het kwaadaardige gezwel uit de borst te verwijderen. Er zijn veel factoren die bepalen of er eerst een operatie uitgevoerd wordt en dan eventueel gevolgd door aanvullende behandeling(en) of dat er eerst gestart wordt met bijvoorbeeld chemotherapie (gevolgd door een operatie). Er zal altijd, in goed overleg met u, een plan gemaakt worden wat aansluit bij de karakteristieken van de tumor en uw ideeën en ”wensen” over behandeling.
Heeft u elders een operatie gepland staan en wilt u weten of dit in ons ziekenhuis sneller kan? Houdt u er dan rekening mee dat uw verzoek behandeld wordt als een ‘second opinion’. Wij zullen dus allereerst uw gegevens moeten opvragen en eventueel aanvullend onderzoek moeten verrichten voordat wij u nader kunnen informeren.
Ten aanzien van de borst zijn er twee behandelmogelijkheden: een borstsparende behandeling en een borstamputatie.
Ons uitgangspunt is om bij alle operaties, waar nodig én mogelijk, direct te starten met de reconstructie om de borstcontour zo goed mogelijk te herstellen/behouden.
Borstsparende behandeling
Het is niet altijd nodig de hele borst te verwijderen. In dat geval wordt een borstsparende operatie uitgevoerd. Een borstsparende operatie wordt ook wel een lumpectomie of mammasparende operatie genoemd: de tumor met een marge gezond weefsel eromheen wordt verwijderd. Een borstsparende operatie wordt (bijna) altijd gevolgd door bestraling (radiotherapie).
Borstamputatie
Bij een amputatie van de borst, ook wel ablatio genoemd, wordt alle borstklierweefsel verwijderd; de borstspier wordt (bijna) altijd gespaard. De amputatie kan zonder reconstructie uitgevoerd worden (ablatio simplex): de (overtollige) huid, de tepel en de tepelhof worden dan ook verwijderd en daarmee is de contour van de borst na de operatie verdwenen. Indien een directe reconstructie plaatsvindt zal in ieder geval huid gespaard worden en in sommige gevallen is het ook mogelijk de tepel en de tepelhof te sparen.
Oncoplastische chirurgie
In het Alexander Monro Ziekenhuis zijn wij gespecialiseerd in borstchirurgie, hieronder valt ook reconstructie. De plastisch chirurg wordt om deze reden al vroeg in het behandelproces betrokken, om te zien wat de mogelijk en natuurlijk uw wensen zijn ten aanzien van borstreconstructie. Door de eigen borst nog voor de operatie te bekijken, kan de plastisch chirurgen deze daarna beter nabootsen.
In de meeste gevallen wordt in ons ziekenhuis oncoplastisch geopereerd. Dit houdt in dat de operatie wordt uitgevoerd door een oncologisch chirurg en een plastisch chirurg samen, zodat direct met een borstreconstructie gestart kan worden.
Tepelreconstructie
In onderstaande video ziet u hoe een tepelreconstructie wordt uitgevoerd.
Klinische faciliteiten
In het geval u een operatie dient te ondergaan, bent u in het Alexander Monro regio Zuidoost locatie SJG Weert in zeer bekwame handen. Daarnaast voldoen onze operatiekamers aan de hoogste kwaliteitseisen. De chirurgen, anesthesiologen en radiologen werken met de nieuwste apparatuur. Operaties worden bij ons altijd zo snel mogelijk uitgevoerd. De operatiekamers hebben een speciaal luchtbehandelingssysteem dat het risico op infecties tijdens langere operaties verkleint.

Medische tatoeage / tepeltatoeage
Lin van Son werkt als dermatograaf, gespecialiseerd in het ‘tatoeëren’ van tepels bij vrouwen die borstkanker hebben gehad. Dit werk doet ze in Máxima MC, waar ze ook de patiënten van SJG Weert ontvangt.

“Het zetten van een tepeltatoeage is voor veel vrouwen dan ook een soort afsluiting van een nare en heftige periode. Kanker is een vreselijke ziekte en het verliezen van je borst(en) maakt het ziekteproces nog emotioneler. Of de tepel nu wel of niet gereconstrueerd wordt bij de borstoperatie, in beide gevallen is medische pigmentatie een mogelijkheid.” Bekijk ook onderstaande video over haar werk.
Heeft u vragen over reconstructie of een tepeltatoeage? Bespreek deze dan met uw behandelend specialist of uw verpleegkundig specialist of neem telefonisch contact op met Alexander Monro regio Zuidoost op 030 – 22 50 910.
Laatste nieuws
Bekende Nederlanders staan model voor bekendheid rondom signalen borstkanker
BCF en AMZ lanceren KEN JE BORSTEN Campagnekalender waarop bekende Nederlanders als Dionne Slagter (OnneDi), Tjitske Reidinga en Tom Coronel, aandacht vragen voor de campagne KEN JE BORSTEN ...
10.000ste nieuwe patiënt voor het Alexander Monro Ziekenhuis
Expertisecentrum borst(kanker)zorg voor iedereen toegankelijk Bilthoven – Het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven heeft deze week haar 10.000ste unieke nieuwe patiënt ontvangen. Sinds de opening...
Voorbereidingen Coronavirus
Voorbereidingen coronavirus – Alexander Monro Ziekenhuis Het Alexander Monro Ziekenhuis heeft extra verscherpte maatregelen genomen om de zorg voor u en de medewerkers zo goed en veilig mogelijk te...
Corona en borstkankerzorg(en)
Het AMZ heeft bij benadering gekeken wat de impact van het Coronacrisis zou zijn op de lange termijn op de borstkankerzorg en vroeg aandacht voor alle problemen. De problemen samengevat.. Corona en...
Een mooie columnreeks; ervaringen van een patiënt en van enkele van onze specialisten. Leest u hier de eerste columns.