Selecteer een pagina

Soorten borstkanker

Welke soorten borstkanker zijn er? 

Elk soort borstkanker is uniek omdat het type kanker en de daarbij behorende behandeling bepaald wordt aan de hand van allerlei kenmerken zoals bijvoorbeeld de hormoongevoeligheid. Wij herkennen wel een aantal verschillende soorten borstkanker. Hieronder vindt u een algemene beschrijving daarvan.

 

Als er gesproken wordt over soorten borstkanker hebben we het vaak over de volgende termen:

 • Een carcinoom is een ander woord voor een kwaadaardige tumor. Wanneer er sprake is van borstkanker wordt er gesproken over een mammacarcinoom. Mamma is het Latijnse woord voor borst.
 • Ductaal, betekent dat de kanker is ontstaan in een melkgang.
 • Lobulair, betekent dat de kanker is ontstaan in een klierkwabje.
 • In situ, betekent dat de kanker beperkt is tot de plaats van ontstaan.
 • Invasief, betekent dat de kanker zich verder kan verspreiden.

Uit de bovenstaande termen is een aantal soorten borstkanker te benoemen:

 • Ductaal carcinoma in situ (DCIS)
  Dit is de medische term die u krijgt te horen wanneer u een (mogelijk) voorstadium van borstkanker heeft. Dit komt voor bij 2.5%. Het is een voorstadium van kanker, waarbij de cellen al wel de vorm hebben van kankercellen, maar nog niet het vermogen hebben om in het omliggende weefsel door te groeien en eventueel uit te zaaien.
 • Invasief ductaal carcinoom
  De meest voorkomende soort borstkanker is het invasief ductaal carcinoom (75%). Dit betekent dat de kanker zich kan verspreiden en ontstaan is in een melkgang van de borst. De gezwellen kunnen groot worden en aanvoelen als een harde knobbel.
 • Invasief lobulair carcinoom
  Na invasief ductaal carcinoom komt invasief lobulair carcinoom het meest voor (20%). Deze kanker ontstaat in de klierkwabjes. De tumor is vaak alleen te voelen als een algehele zwelling van de borst en de tumorcellen worden meestal pas zichtbaar onder een microscoop.

 

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? alexandermonrozuidoost@sjgweert.nl of 030 721 01 04

Onze gespecialiseerde zorg wordt vergoed vanuit uw basiszorgverzekering.

 

Laatste nieuws

Voorbereidingen Coronavirus

Voorbereidingen Coronavirus

Voorbereidingen coronavirus – Alexander Monro Ziekenhuis Het Alexander Monro Ziekenhuis heeft extra verscherpte maatregelen genomen om de zorg voor u en de medewerkers zo goed en veilig mogelijk te...

Corona en borstkankerzorg(en)

Corona en borstkankerzorg(en)

Het AMZ heeft bij benadering gekeken wat de impact van het Coronacrisis zou zijn op de lange termijn op de borstkankerzorg en vroeg aandacht voor alle problemen. De problemen samengevat.. Corona en...

Een mooie columnreeks; ervaringen van een patiënt en van enkele van onze specialisten. Leest u hier de eerste columns.