Selecteer een pagina

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Bij mij is borstkanker geconstateerd, waarom is het voorstel tot behandeling anders dan bij mijn buurvrouw?
Over borstkankerbehandelingen is één ding zeker te vertellen: er is niet één behandeling hetzelfde omdat er vele verschillende vormen van borstkanker zijn en elke behandeling afhankelijk is van de soort, grootte en de kenmerken van de tumor maar ook van uw eigen ideeën omtrent behandeling. Daarom is het belangrijk vragen te stellen aan uw arts als u dingen niet begrijpt. Ook wanneer u twijfelt aan de keuzes van uw medisch team, laat u altijd informeren door een tweede arts. Dit noemen we een second opinion.

 

Er komt vocht uit mijn tepel. Heb ik borstkanker?
Wanneer er vocht uit de tepel komt noemen wij dit tepeluitvloed of tepelafscheiding. Dit komt veel voor. Het is niet abnormaal dat er, wanneer er in de tepel wordt geknepen, wat vocht uit komt. Tepeluitvloed is in de meeste gevallen onschuldig, slechts in 4% van de gevallen is dit het gevolg van een kwaadaardige aandoening. Tepelvocht wordt wel beschouwd als een symptoom dat nader onderzoek behoeft. Daarom is het belangrijk dat u, wanneer u last heeft van vocht uit de tepel, contact opneemt met de huisarts zodat er beoordeeld kan worden of een verwijzing naar een medisch specialist nodig is en dat deze kan beoordelen of er sprake is van een kwaadaardige aandoening.

 

Ik ben doorverwezen vanuit het bevolkingsonderzoek, wat gaat er nu gebeuren?
Bij het Alexander Monro regio Zuidoost locatie SJG Weert heeft u een gesprek met een chirurg of een verpleegkundig specialist die gespecialiseerd is in borstaandoeningen. Zij/hij stelt vragen over de klachten, doet lichamelijk onderzoek en brengt het mogelijke ziektebeeld in kaart. Na het gesprek met de chirurg vindt er meestal een mammografie, een echografie en zo nodig een biopt/punctie plaats.
Het is belangrijk tijdens alle onderzoeken vragen te stellen als er dingen zijn die u niet begrijpt of onprettig vindt.

 

Ik heb pijn in mijn borst, moet ik nu bang zijn dat ik borstkanker heb?
Veel vrouwen hebben last van pijnklachten in de borst. Deze pijnklachten zijn bij de meeste vrouwen cyclisch. Dit betekent dat er een relatie is tussen de pijnklachten en de menstruatiecyclus. Een andere kleinere groep vrouwen heeft niet-cyclische pijnklachten in de borst, deze klachten hebben geen relatie met de menstruatie. Vaak zit de pijn op een duidelijke plaats in de borst.
Een andere groep vrouwen heeft het borstwandsyndroom. Deze klachten komen niet vanuit de borsten maar zitten aan de zijkant van de borst. Verder is er een groep vrouwen die pijn in de borst hebben ten gevolge van hartklachten, klachten van de longen of andere inwendige organen. Wanneer u pijnklachten heeft in de borst is het belangrijk om dit te laten onderzoeken. In de meeste gevallen zal pijn in de borst niet wijzen op borstkanker. Pijnklachten in de borst komt bij minder dan 5% van de vrouwen met borstkanker voor.

 

In mijn familie komt veel borstkanker voor, is het nodig dat er bij mij jaarlijks foto’s (screening) gemaakt worden?
Dit hangt ervan af. In het Alexander Monro regio Zuidoost locatie SJG Weert bepalen wij of jaarlijkse screening geindiceerd is. Dit gebeurt aan de hand van het gedetailleerde verhaal over uw familie en bijvoorbeeld van foto’s die gemaakt worden van uw borsten. Verder spelen de richtlijnen van het screeningadvies bij familiare belasting voor borstkanker mee en een eventueel consult bij de klinisch geneticus.

 

Is er een nieuwe methode waarbij borstkankerpatiënten na de tumorverwijdering alleen lokaal bestraald kunnen worden?
Dat klopt. Deze behandeling heet APBI: geaccelereerde partiële borstbestraling met IORT of uitwendige bestraling. IORT staat voor Intra Operatieve Radio Therapie. Dit betekent dat de patiënt bij deze methode direct na het verwijderen van de tumor op de operatiekamer eenmalig lokaal wordt bestraald. Dit zorgt voor minder bijwerkingen en tijdwinst. Of u hiervoor in aanmerking komt zal besproken worden in een gesprek met de radiotherapeut; het is goed om te weten dat u voor de IORT behandeling/techniek, en daarmee dus de operatie, verwezen wordt naar een ander ziekenhuis. Uitwendige bestraling vindt meerdere keren in een week plaats. Alleen vrouwen vanaf 60 jaar met een kleine tumor (max 2 cm), graad 1 of 2 en geen kwaadaardige cellen in de lymfeklieren van de oksel komen momenteel voor deze methode in aanmerking.

 

Kan er altijd een biopt gedaan worden met de echo?
Niet altijd, microkalk (kalkspatjes) zie je niet op de echografie, deze zijn alleen zichtbaar op het mammogram. Dan is een biopt met behulp van een mammogram nodig, we noemen dit een stereotactisch biopt.
Microkalk kan wijzen op een goedaardige of kwaadaardige afwijking; het biopt is nodig om aan te tonen wat de aard van de afwijking is. Na het nemen van het biopt wordt gecontroleerd of er kalk in de biopten zit: zo ja, dat is het biopt representatief.

 

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? mammapoli@sjgweert.nl of 030 721 01 04

Onze gespecialiseerde zorg wordt vergoed vanuit uw basiszorgverzekering.

 

Laatste nieuws

Voorbereidingen Coronavirus

Voorbereidingen Coronavirus

Voorbereidingen coronavirus – Alexander Monro Ziekenhuis Het Alexander Monro Ziekenhuis heeft extra verscherpte maatregelen genomen om de zorg voor u en de medewerkers zo goed en veilig mogelijk te...

Corona en borstkankerzorg(en)

Corona en borstkankerzorg(en)

Het AMZ heeft bij benadering gekeken wat de impact van het Coronacrisis zou zijn op de lange termijn op de borstkankerzorg en vroeg aandacht voor alle problemen. De problemen samengevat.. Corona en...

Een mooie columnreeks; ervaringen van een patiënt en van enkele van onze specialisten. Leest u hier de eerste columns.